top of page
kop aktueel.jpg
flyer expositie voor.jpg

Voor alle duidelijkheid:

 

thumbnail_1e VIApaaltje 30 cm.jpg

Spijkers met Koppen: VB-LR Route door Landgraaf

 

thumbnail_BannerSpijkersKoppen.jpg

De samenstelling van de Landgraafse VBLR-routekaart die al een hele  tijd op de planning stond is eindelijk gereed.

Dankzij onze lokale Ondernemende VIA partijen konden we een eerste oplage laten drukken en uitgeven. Hierdoor kunnen we nu in elk geval eindelijk aan de door velen vaak gestelde vraag voldoen: Waar en hoe de Landgraafse VIA Belgica dan wel door de gemeente loopt/voert?  De routekaart is in Landgraaf alvast verkrijgbaar bij:

Brandhof bikes,- CPF-XL, - Hendriks wandelsport, - Bakkerij AROMA, - Wijkpunt ‘De Dormig’, - Boerderijwinkel Leo Pennartz, -  BoerderijCamping ’T Geet good’, - BoerderijCamping ‘Limburgerhof’, - Slagerij/Traiteur ‘Reumkens’, - Brasserie ‘De Watertoren’, - Camping ‘De Watertoren’, - Gemeenschapshuis/Café ‘D’r Eck’.

 

Onlangs zijn we als stichting de laatste tijd een aantal keren benaderd met vragen over de aanwezigheid en omliggende wegwijzer paaltjes op enkele locaties in de gemeente Landgraaf met verwijzing naar de zogenaamde Via Belgica route.

Deze paaltjes zijn in opdracht van de huidige Limburgse VB-projectleiding; BuroVIAstory geplaatst door ‘Routepunt’ van Visit Zuid-Limburg waarvan deze ook voor het onderhoud zouden moeten zorgen.

 

VIA Paaltjes is geen vierlanden VIABelgica route

 

Markeringen in de maak:

 

Nu de Landgraafse VIA belgica als routekaart als een eerste stap gerealiseerd en in omloop is, zetten wij op de tweede stap in n.l.;  De bewegwijzering van deze route.

Vanaf Leenhof tot op de Wormbrug in Rimburg zijn hiervoor 14 wegwijzers nodig.

De route is van West naar Oost, eigenlijk altijd rechtdoor ( Linea Recta) tenzij er toch Links of Rechts moet worden gegaan, lopend, fietsend en zelfs met een Scootmobiel is deze helemaal heel goed en vooral veilig te doen. Op dit moment zijn we hier nog druk mee in de weer om deze 14 wegwijzers op de juiste locatieplek te kunnen plaatsen.

Wij hopen hiervoor niet alleen op de medewerking van de gemeente Landgraaf, maar ook van particuliere zijde, van bewoners die juist op een links of rechtsaf locatie wonen/werken.  Enkele locaties (particulier) zijn reeds gewilligd om hieraan mee te willen werken.

Voor de vervaardiging van de 14 wegwijzers (elke wijzer is een uniek en genummerd exemplaar) zijn we als stichting bezig met het aanvragen van de hiervoor nodige financiële ondersteuning/sponsering enz. om het geheel uiteindelijk als een beoogd duurzaam kunstzinnig sieraad als wegwijzerroute door onze gemeente heen te voeren.

Wanneer u ons hier ook in mee wil helpen, neem dan contact met ons LR-secretariaat op

T. 045 – 532 06 71  of via ons mailadres: vialinearecta@gmail.com.

 

Naast de beoogde 14 wegwijzers zijn er ook reeds enkele mensen die aan de route wonen/werken om e.d. decoratief onderdeel van de antieke reizigersgroep in hun tuin te willen plaatsen als verwijzing aan de gebruikers van de historische toeristische weg. Vandaar het navolgende door ons eerder uitgegane berichtje waar u uiteraard zelf ook gebruik van mag/kan maken.

 

thumbnail_VIA wegwijzers.jpg

Zo zullen er in de loop van de komende weken een aantal potentiële bewoners aan de route een flyer/brief ontvangen over de nodige informatie over het wegwijzerplan:

 

Geachte bewoner aan de  Landgraafse Via Belgica.

Op 10 mei 2019 vond de onthulling plaats van de Via Belgica  Markerings obelisk op de locatie ‘Op de Heugden’ 100

in Landgraaf.  Als 1e landmark (door de Stg. Linea Recta Landgraaf) geeft deze Op 10 mei 2019 vond de onthulling plaats van de ViaBelgica Markerings obelisk op de locatie ‘Op de Heugden’ 100 in Landgraaf.  Als 1e landmark (door de Stg. Linea Recta Landgraaf)  geeft deze nu in onze gemeente het hoogste punt aan van de provinciale genoemde Romeinse VIA Belgica route tussen Maastricht en het Landgraafse Rimburg a/d Worm.

 

Deze robuuste zwart marmeren obelisk wordt aan zijn voet omringd door een in corte staal uitgevoerde antieke reizigersgroep zoals die hier mogelijk 2000 jaar geleden Vice Versa voorbij zijn gegaan.

 

Eind Mei 2020 werd er een tweede VB landmark (eveneens door de stg. Linea Recta ) aan de VB route gerealiseerd. De VB route  die via het Haanweg VIAduct onder de drukke N300 (Parkstad buitenring) z’n weg in oostelijke richting verder verloopt. Eveneens speelt de eerder genoemde antieke reizigersgroep hier ook weer een markante en verbeeldende rol in

Vanwege dat deze meer dan hoog waarschijnlijk mogelijk toen ook weer Vice versa om welke redenen dan ook voorbij zijn getrokken.

 

Door de nú duidelijke gemarkeerde aanwezigheid van deze alvast twee gerealiseerde VIA Belgica landmarks aan de VIA Belgica route door Landgraaf tussen Leenhof en Rimburg, wordt er nu vervolgens aan iedereen die aan de route woont/werkt in de gelegenheid gestelt om scene onderdelen van deze antieke reizigersgroep (uitgevoerd in corte staal)

aan te schaffen en te gebruiken als een mogelijke fraaie tuin of gevel decoratie.

Hierdoor, helpt u ons als stichting Linea Recta en werkt u zelf ook nog eens heel duidelijk concreet mee om deze route voor de toekomst als een bijzondere toeristische route door Landgraaf be-levend te maken.

 

Als initiator en beeldend uitvoerder van deze twee Landmarks met de daarbij onlosmakelijke verbonden antieke reizigersgroep, sta ik garant voor de nog uit te voeren decoratieve fraaie Corte stalen Groeps/figuren onderdelen. U kunt zélfs uw eigen figurengroepje samenstellen.

 

Spreekt u dit wel aan, bent u hierin wel geïnteresseerd?

Neem dan contact met mij op om iets af te spreken. Om e.e.a. te laten zien en te hebben

over hoe we verder mogelijk hiermee iets voor elkaar kunnen betekenen.

 

Vriendelijke groet  

 

John van den Berg 

 

thumbnail_JohnWatertoren150 dpi.jpg

Brief Linea Recta. Lectori salutem, ‘Durven of verliezen’. 

 

Open brief LRL stichtingsbestuur:

 

Brief LTST cor.1.jpg
thumbnail_KlereKeizer1.jpg
bottom of page