top of page
kop hoe&waar.jpg

Hoe wil de stichting Linea Recta Landgraaf haar doel bereiken? 

En wat daarna als de VIA BELGICA officieel op ‘de kaart’ staat, bewegwijzerd is en door bezoekende gebruikers als een historisch loop-wandel en fietsbare route bekend staat?

 

1: Historisch-Archeologische locaties in de eigen VIA gemeente.

Het plateau van de Lichtenberg-Nieuwenhagen. In oktober 2017 vond de primeur plaats van een bijzondere korte

wandeling van ± anderhalf/twee uur over/aan de rand van het plateau van de Lichtenberg, Nieuwenhagen. Deze (excursie) wandeling geeft een duidelijk beeld waarom op deze locatie een Romeins domein aanwezig is geweest. Tijdens deze wandeling wordt stilgestaan op de archeologische historische vindplaats/locatie van de luxe Romeinse Villa  ‘Koelweg’ en het grote Romeinse Vrouwengraf aan de Hereweg.

PlateauKaartjeVillaKoelweg.jpg

(Afbeelding: Dakpan en artefacten vondsten Romeinse Villa Koelweg en Vrouwengraf)

2: De VIA Linea Recta in Landgraaf.

Een Corona proof en zinvolle thema loop/wandel/fiets/excursie route.

Vanaf Leenhof tot op de brug over de ‘Worm’ in het Landgraafse Rimburg.

WandelFietsScoot.jpg

(Afbeelding: Lopend/wandelend, fietsend, scootmobiel) Deze tocht kan ook gecombineerd worden met de verhaallocaties van het boek “Het amulet van de lichtberg”.

 

WebVIAroute1-page-001.jpg

Heeft u nog vragen over deze route of wilt u over meer informatie beschikken, kunnen wij u hiervan de PDF downloadversie laten toekomen. Laat ons dit dan weten via onze e-mail: vialinearecta@gmail.com.

3:  Excursie wandeling Vicus Rimburg.

Voor het maken van deze bijzondere Archeo Excursie wandel/fiets tochtjes kunt u contact opnemen met: John van den Berg,  tel. 045- 5320671 - E-mail: vialinearecta@gmail.com

 

 

VicusAkker.jpg

De startplek van VIA-ommetje het plateau Lichtenberg Nieuwenhagen (luswandeling) is altijd vanaf het wijkpunt/verpleeghuis ‘De Dormig’, Op de Heugden 100. Deze locatie, die tevens als het hoogste punt van het provinciale VIA-routepad is gemarkeerd, (162 NAP) middels een grote in het oog springende VIA-obelisk in het plantsoen aan de VIA-route aan de voorzijde van ‘De Dormig’.

(Het hoogste punt van de provinciale Romeins historische VIA BELGICA route tussen Maastricht en Landgraaf.)

ObeliskVoorLucht.jpg
BurgtemeesterMeander2.jpg
ObeliskbestuurLR3.jpg

4:  Het Landgraafse VIA BELGICA verhaal:  ‘Het amulet van de lichtberg).

BoekLucasKaart.jpg

Afbeelding: De omslag van het boek ‘Het amulet van de lichtberg’ en de reiskaart van Lucas.

Al met al, genoeg gegevens om een mooi verhaal te maken over het locale Romeinse verleden. Het verhaal waarin staat dat deze omgeving, de straat die hier nu langs ‘De Dormig' voert, ooit 2000 jaar geleden een bijzonder belangrijke weg was. Deze feitelijke gegevens zijn verwerkt in het boek ‘Het amulet van de lichtberg’ dat bestaat uit 216 bladzijden, met historische en fictieve gebeurtenissen. Een goed te lezen verhaal dat begint in het jaar 100 na Chr. in Gadez, in het bijna uiterste puntje van het huidige Spanje, waar een jongen genaamd Lucas Claudio Alvaro geboren wordt. Lucas, die daar aan zijn levensreis begint en dit 74 jaar later afsluit door zijn overlijden in de nabijheid van de brug aan het riviertje ‘De Worm’ in het huidige Landgraafse Rimburg.

 

 

5:  De Ondernemende VIA BELGICA Partijen aan en langs de VIA-route.

Ondernemers van diverse disciplines, commercieel, idieëel cultureel, stichting of vereniging zijn de partijen die voor de nodige actie en beweging kunnen zorgen voor de totstandkoming en verduurzaming van de VIA-route. In Landgraaf zijn er inmiddels al enkelen die hier op inspelen. De ‘bewegingen’ aan en rondom de nieuwe VIA-route zullen zich verder ontwikkelen naarmate duidelijk blijkt dat de beleving hieraan toeneemt. Het hangt uiteraard af van wat op/aan en langs de route op historisch/archeologisch en landschappelijk gebied te zien is en hoe de gevestigde ondernemende partijen hierop inspelen. Het creëren van diverse passende Romeins gerelateerde producten of activiteiten behoren tot de realistische mogelijkheden om het hele traject ‘be-levend’ te maken. De stichting LINEA RECTA LANDGRAAF zal verdere initiatieven nemen om diverse ideeën aan te dragen/uit te voeren, die ook anderen kunnen inspireren om zelf aan de slag te gaan.

CPF a4 ADV.jpg
AROMA A4 ADV.jpg
De Dormig2 2.jpg
Limburgerhof .jpg
Landgraaf daagt uit!.jpg

6:  Educatieve activiteiten, Basisschool binnen/buitenles/excursie,

Leskist 2.jpg

(Afbeelding) Leskist, gevuld met o.a. illustratief prentenmateriaal  en buitenlesmateriaal.

7:  Jaarlijkse Nationale ArcheologieDagen

NAD1.jpg
ArcheoLeeft.jpg
DisManibus.jpg
bottom of page